logo

KONTAKTUJTE NÁS
+421 36 6312 141
Menu
<<  9/18 >>

Čo použiť na ošetrenie dreva?

16.7.2020 15:17

Všetky drevené kúsky vo vašom dome, záhrade či na terase majú niečo spoločné. Sú vyrobené z materiálu, ktorý či sa nám to páči alebo nie, podlieha starnutiu. Ak sa vám podarí zachovať správny postup pri ošetrovaní, drevo je jeden z materiálov, ktoré sa vám odvďačia vzhľadom aj trvácnosťou. 

#1 Aký mám povrch?

Pre začiatok je dôležité ujasniť si, či ide o hobľované drevo alebo nebrúsený povrch. Pri dobre ohobľovanom povrchu by ste sa mali rozhodnúť pre krycí ochranný náter. Naopak, ak je povrch zachovaný v prírodnom stave, má vysokú savosť, preto je najvhodnejšie ho upraviť impregnačným náterom.

Pri nátere hlboko brúseného dreva sa vyplatí použiť kombináciu oboch ochranných prostriedkov, t.z. krycieho ochranného náteru aj impregnačného náteru. Na ochranu starého dreva však uprednostnite hĺbkové napúšťanie. Krycí náter by vyústil do lúpania, keďže povrchová štruktúra je často ovplyvnená slnkom či inými poveternostnými podmienkami.

#2 Akým výrobkom sa vyzbrojiť?

Ako základný náter na drevený povrch a savé podklady, ale aj pod ďalšie nátery prevedené olejovými alebo syntetickými náterovými látkam je vhodné použiť Fermež ľanovú. Je vhodná nielen do exteriéru, ale vďaka prírodnému zloženiu ju môžete použiť aj v interiéri. 

Náter prenikne hlboko do dreva a vyznačuje sa vysokou viskozitou. Chráni drevo pred vIhkosťou a zároveň necháva povrch dýchať. Fermež ľanová je tým správnym produktom, ak túžite po zvýraznení prirodzenej kresby dreva. Po nanesení nepraská a nelepí. Fermež ľanovú vyrábame v konzistencii na priame použitie, takže riedenie môžete vynechať. 

Druhou možnosťou je náš 100 %-ný prírodný Ľanový olej. Na rozdiel od Fermeže, Ľanový olej slúži na impregnáciu dreva a ochranu povrchov. Príkladom ideálneho využitia sú povrchové úpravy zrubov a drevostavieb, údržba drevených hudobných nástrojov, oprava historického nábytku či impregnácia sudov rôzneho druhu. Používa sa aj ako prísada do napúšťacích zmesí na drevo. 

Pre správne nanesenie ľanového oleja je nutné sa uistiť, že povrch je čistý, suchý, súdržný, zbavený živičných škvŕn a podľa možností zabrúsený. Produkt sa nanáša sa v 2 vrstvách. Nezabudnite, že po približne 10 minútach je potrebné nevsiaknutý olej odstrániť zotretím suchou handričkou. Druhý náter je možné nanášať po dôkladnom zaschnutí prvého náteru, rátajte najskôr po 24 hodinách. 

#3 Dôkladná príprava a správny produkt

Možností je mnoho, treba sa len správne rozhodnúť. Tenkovrstvový variant preniká hlbšie do dreva a zvýrazňuje jeho kresbu. Naopak hrubovrstvový produkt na povrchu výtvorí hrubší ochranný film. Navyše, práca s prírodnými lazúrami je príjemná, pretože nezapáchajú, nie sú zdraviu škodlivé a rýchlo zasychajú. 

Pre zhrnutie je dôležité si zapamätať jedno jediné pravidlo. Dôkladná príprava povrchu a výber správneho produktu vám ušetria množstvo času z dlhodobého hľadiska a z výsledku sa budete tešiť dlhodobo. 


Fotogaléria


Zdielajte na sociálnych sieťach
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

<<  9/18 >>



Informácie
Telefón:
036 / 63 121 41
Naša predajňa
NOVOCHEMA, družstvo
Sídlo a diskontná predajňa:
Nixbrod 28, 934 01 Levice
Otváracie hodiny:
Po - Pi: 7:00 - 17:00
So: 8:00 - 12:00


© Všetky práva vyhradené - www.novochema.sk
Tvorba web stránok

Všetky práva vyhradené - www.novochema.sk
Tvorba web stránok od GRANDIOSOFT
Súbory cookie používame, aby sme zabezpečili čo najlepšie prezeranie našich webových stránok. Ďalšie informácie nájdete na stránke ako používame súbory cookies