logo

KONTAKTUJTE NÁS
+421 36 6312 141
Menu
 1/18 >>

7+1 najčastejších otázok pri nátere vonkajšej fasády

2.5.2022 15:27

Plánujete vašej fasáde dopriať nový výzor? Je prirodzené, že sa vám v hlave vynára množstvo otáznikov. V tomto článku nájdete odpovede na najčastejšie otázky, týkajúce sa náteru vonkajšej fasády, plus radu, ako docieliť uspokojivý výsledok.

  1. S akým typom fasád sa môžeme stretnúť?

Fasády možno klasifikovať podľa druhu použitého materiálu na hlinené, mozaikové, silikátové, silikónové, vápenné, akrylátové či minerálne. Podľa štruktúry a techniky náteru alebo nástreku existujú hladké alebo štrukturálne omietky, omietky jemne či hrubo ryhované a omietky drásané alebo rastrované.

  1. Ako správne vybrať typ fasádnej farby?

V prvom rade je potrebné vybrať farby, ktoré sú schopné odolávať vysokému zaťaženiu. Ďalej nutne zvážte typ vašej omietky a vhodnej fasádnej farby. Napríklad na cementovú a betónovú omietku možno bez problémov použiť disperznú, akrylátovú aj silikátovú farbu.

Pri výbere odtieňa je určite vhodné vziať do úvahy aj estetické aspekty. Aké je farebné prevedenie strešnej krytiny, okenných rámov a dverí vašej stavby? Má vaša nehnuteľnosť k dispozícii záhradu? Zvážte jej farby, umiestnenie aj dispozíciu, aby celkový dojem pôsobil harmonickým dojmom. Zamyslite sa aj nas farbou okolitých stavieb a jej umiestnením v rámci obce alebo mesta. 

  1. Čo budem potrebovať na zaistenie bezpečnosti pri práci?

Uistite sa, že máte k dipozícii dostatočne vysoké rebríky, poprípade lešenia, na zaistenie najvyššej bezpečnosti pri práci. Náter vonkajšej fasády si neraz vyžaduje pohyb v závratných výškach, preto je vaša dôkladná príprava a zabezpečenie stabilnej plošiny dôležitým krokom k úspechu. 

  1. Na aké miesta je vhodné aplikovať maliarsku pásku a fólie?

Rovnako ako pri maľovaní interiéru, aj v prípade náteru vonkajšej fasády je mimoriadne dôležité chrániť okenné rámy, parapetné dosky a dvere pred nežiadúcim náterom. 

Rovnako ochráňte chodníky a bezprostredné okolie domu krycou fóliou. Poctivá príprava vám skráti čas venovaný čisteniu a umývaniu nechcene zafarbených plôch po ukončení náteru fasády. Rovnako vám umožní sa plne sústrediť na kvalitu práce. 

  1. Ako si pripraviť samotnú fasádu pred natieraním?

Fasádu si očistite od povrchových nečistôt zmetákom. V prípade silnejšieho znečistenia si povrch očistite vodou a kefou. 

Ak je vaša omietka poškodená, nevyhnutne siahnite po opravnej hmote a odstránte škody. Zakrytie takýchto poškodení farbou spôsobí neprimerané priľnutie farby a olupovanie. Celková životnosť náteru sa tým neúmerne zníži. 

  1. Je pred použitím fasádnej farby potrebný základný náter?

Základný náter alebo penetráciu určite nevynechajte. Penetrácia pomôže spevniť povrch fasády a nanášanie fasádnej farby bude jednoduchšie a efekt trvácnejší. 

Ak sú vonkajšie múry už natreté vápennými farbami, použite penetráciu, aby ste zdrsnili fasádny povrch. Nový náter tak bude držať oveľa dlhšie a vy budete s odvedenou prácou dlhodobo spokojní. 

  1. Čo budem potrebovať na nanášanie základného náteru a fasádnej farby?

Základný náter a penetráciu nanášajte maliarskou štetkou. Logicky si plochy rozdeľte tak, aby ste predišli stekaniu náteru na už natreté povrchy. 

Fasádnu farbu potom nanášajte valčekom. Sústreďte sa vždy na súvislé plochy a rovnomerné ťahy valčekom pre dosiahnutie atraktívneho finálneho efektu. 

  1. Rada na záver pre dosiahnutie uspokojivého výsledku

V prípade, že vám počasie praje a vonku je slnečno, snažte sa určené plochy vymaľovať precízne jednu po druhej v čo najkratšom čase. Predídete tak vizuálnym odlišnostiam pri rýchlom zasychaní farby. 

Ak sa predsa len rozhodnete dopriať si prestávku pri práci, vložte valček do plastového vrecka, aby ste predišli zaschnutiu náterovej hmoty. Takto ošetrený pracovný nástroj vám bude plne k dispozícii po návrate k práci bez zbytočného umývania. 

 

MOHLO BY SA VÁM HODIŤ Z NAŠEJ PONUKY:

  • Penetrácia ako základný náter PENETRAN

  • Na nátery muriva a vápennocementových omietok NOVOPLAST-FF

  • Na náter omietok, tehál a betónu NOVOLATEX

 

Potrebujete poradiť? V prípade akýchkoľvek nejasností neváhajte kontaktovať našich odborne vyškolených kolegov na tel. +421 36 6312 141. 

 

Veľa šťastia pri práci!


Fotogaléria


Zdielajte na sociálnych sieťach
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

 1/18 >>



Informácie
Telefón:
036 / 63 121 41
Naša predajňa
NOVOCHEMA, družstvo
Sídlo a diskontná predajňa:
Nixbrod 28, 934 01 Levice
Otváracie hodiny:
Po - Pi: 7:00 - 17:00
So: 8:00 - 12:00


© Všetky práva vyhradené - www.novochema.sk
Tvorba web stránok

Všetky práva vyhradené - www.novochema.sk
Tvorba web stránok od GRANDIOSOFT
Súbory cookie používame, aby sme zabezpečili čo najlepšie prezeranie našich webových stránok. Ďalšie informácie nájdete na stránke ako používame súbory cookies