Všetky články v tejto kategórii  Všetky články v tejto kategórii
<<  5/18 >>

Maľovanie v interiéri: Pár tipov, ako sa na naň pripraviť

4.5.2021 22:56

Jar, leto, jeseň. Ročné obdobia, ktoré v nás prebúdzajú rozdielne myšlienky. Niekomu okamžite napadnú častejšie vychádzky do prírody. Iný sa už vidí niekde pri mori. Ďalší myslí na viac práce v byte, v dome či v záhrade. Nech je to ako chce, práve tieto časti roka sú ideálne na vymaľovanie interiéru. Na čo treba pamätať pred samotnou realizáciou?

Práca môže byť pre človeka stresujúcou záležitosťou. Predsa len, niekedy je náročné odhadnúť, ako dlho nám bude trvať a na aké problémy pri nej môžeme naraziť. Podobne je to pri maľovaní. Chceme sa vyhnúť nepríjemnostiam? Vtedy je najlepšie, ak sa na neho patrične pripravíme.

Všeobecne platí, že príprava trvá podstatne dlhší čas ako samotný úkon.

#1 Odrazte sa od nákupu

Nie je nič príjemné, keď si počas nejakej roboty uvedomíme, že nám niečo chýba. Musíme ju odložiť, nakúpiť čo treba a opäť pokračovať. Ideálne je ešte pred vojdením do obchodu všetko si spísať. V našom prípade je treba oprášiť vedomosti z matematiky a približne si vypočítať, koľko farby a penetračného náteru budeme potrebovať.

Netreba zabudnúť ani na valčeky, vaničky, štetce, tmel, špachtľu, fólie, pásku. Hodia sa aj rukavice či predlžovacia rukoväť, príp. rebrík.

#2 Fáza úspechu

Pomôcky sme si teda zaobstarali. Čo ďalej? Pripravíme si miestnosť. Ak nám to okolnosti umožňujú, všetok nábytok by sme mali presunúť niekam inam. Väčšinou to však nie je možné. Preto je najideálnejšie presunúť ho na stred izby pre uvoľnenie priestoru k stenám. Následne ho prekryjeme fóliou, ktorú použijeme aj na podlahu. Zástrčky či vypínače by sme mali prelepiť páskou.

Ďalším krokom je kontrola omietky. Keď sa na stenách nachádzajú poškodenia, tmel so špachtľou nám budú vynikajúcim pomocníkom. Určite by sme mali prezrieť i kvalitu podkladu. Všeobecne známe pravidlo hovorí o tom, že ak namočíme valček s vodou, prejdeme ním po stene a ostane nám na ňom pôvodný náter, musíme stenu oškrabať.

Ak sa tomuto vyhneme, maliari odporúčajú minimálne použiť penetráciu. Slúži na zjednotenie nasiakavosti, na spevnenie podkladu, ale aj na obmedzenie tvorby vlasových trhliniek. Napríklad FF HĹBKOVÚ PENETRÁCIU od Novochemy, ktorá jednoznačne prinesie želaný efekt. Nanáša sa podľa potreby aj dvakrát. Po aplikovaní treba niekoľko hodín počkať na dôkladné vyschnutie.

#3 Maľovanie hračkou

No a prichádzame k záverečnému kroku, ktorým je maľovanie. Netreba sa ho obávať. Zvládnu ho aj začiatočníci. Zvoliť môžeme okrem iného i latexovú farbu NOVOLATEX od Novochemy so zamatovomatným vzhľadom.

K dispozícii je biely odtieň s možnosťou použitia tónovacích pást. Najjednoduchšie je pracovať s valčekom s rukoväťou a rebríkom. Začneme najprv natieraním stropu a až následne prejdeme k ostatným stenám. Na detaily okolo zástrčiek sa najviac hodí bodový štetec. Na rohy zárohový štetec. Po dokončení je náter treba ešte raz alebo dva razy zopakovať.

Nie je to nič náročné. Môžeme si tak vychutnať pocit samostatne vykonanej práce. 


Fotogaléria


Zdielajte na sociálnych sieťach
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Všetky články v tejto kategórii  Všetky články v tejto kategórii
<<  5/18 >>

Súbory cookie používame, aby sme zabezpečili čo najlepšie prezeranie našich webových stránok. Ďalšie informácie nájdete na stránke ako používame súbory cookies
SÚHLASÍM    Odmietam