logo

KONTAKTUJTE NÁS
+421 36 6312 141
Menu
<<  12/18 >>

Ako sa starať o drevený altánok či záhradný nábytok?

15.3.2020 13:57

Počas zimných mesiacov vám drevené kúsky vo vašom exteriéri celkom oprávnene, zídu z mysle. No s blížiacimi sa jarnými lúčmi je čoraz väčšmi pravdepodobné, že prezimovaný drevený nábytok na terase či altánok v záhrade budú potrebovať vašu pomocnú ruku.

#1 Signálom pre potrebu údržby je vyblednutie a strata lesku

Ako zistiť, či je potrebné pristúpiť k údržbe dreveného povrchu? Jednoznačným znamením je vyblednutie dreva a strata lesku. Rovnako je nutné konať aj v prípade, že spozorujete olupovanie dreveného povrchu či jeho lakových náterov.

Ak zistíte, že voda do dreva vsiakne rýchlejšie ako po zakúpení alebo, ak sa na drevených plochách objavia tmavé fľaky, ktoré ste predtým nepozorovali, je potrebné začať s údržbou. Praskliny na doskách či škáry v spojoch tiež znamenajú, že je čas aplikovať ochrannú vrstvu.

#2 Čím začať pred nanášaním ochranného laku

Je dôležité mať na pamäti, že predtým ako sa rozhodnete dopriať drevenému povrchu novú vrstvu ochranného laku, je potrebné si podklad dôkladne pripraviť. Povrch musí byť očistený od nečistôt a živočíšnych škvŕn a vysušený.

Následne prichádza na rad zabrúsenie brúsnym papierom podľa potreby. Problémovým miestam je nutné venovať väčšiu pozornosť. V prípade, že sú praskliny či škáry v dreve viditeľné, je dobré zapracovať ich tmelom na drevo.

#3 Aké sú vaše možnosti?

Na drevené povrchy do interiéru aj exteriéru je vhodný kvalitný Ľanový Olej. Jednou z hlavných ochranných funkcií je impregnácia dreva. Môžete nimi ochrániť napríklad povrchy zrubov, drevostavieb, dreveného nábytku, vínnych sudov z vonkajšej strany, ale aj hudobných nástrojov.

Tento 100% prírodný ľanový olej preniká hlboko do dreva, pričom difúzna priepustnosť zostáva vysoká a teda drevo krásne dýcha. Ľanový olej zvýrazňuje prirodzenú kresbu dreva, nepraská a nelepí, pričom nie je nutné riedenie.

Ďalšou možnosťou vhodnou na použitie do interiéru aj exteriéru je ochranná tenkovrstvová lazúra Drevonol na nátery mäkkého aj tvrdého dreva. Príkladom je náter drevených obkladov, dverí, plotov, záhradných domčekov a pod. Možnosťou je použitie v 12 odtieňoch.

V bezfarebnom prevedení je určený aj pre zrovnomernenie savosti dreva alebo ako napúšťadlo pod nátery olejovými alebo syntetickými farbami. Drevonol farbí drevo na požadovaný odtieň a zároveň zvýrazňuje kresbu dreva. Chráni proti vlhkosti, plesniam, hubám a drevokaznému hmyzu a zabraňuje šediveniu dreva.

#4 Nanášanie ochranného náteru

Ľanový olej je optimálne naniesť v 1-2 vrstvách. Po približne 10 minútach po aplikovaní prvej vrstvy nevsiaknutý olej odstránite zotretím suchou handrou. Druhý náter je možné naniesť po dôkladnom zaschnutí prvého náteru, najskôr však po 24 hodinách.

Drevonol sa nanáša v 1 až 3 vrstvách, pričom počet náterov závisí od savosti dreva a poveternostných podmienok. Pri aplikácii dbajte na použitie len takého množstva produktu, ktoré dokonale vsiakne do povrchu dreva. Nevsiaknutý Drevonol je potrebné po 10 minútach zotrieť. Interval medzi jednotlivými nátermi je 24 hodín.

Rada na záver

Majte na pamäti, že prácu si uľahčíte aj správnou starostlivosťou počas daždivých či zimných mesiacov. Podľa vašich možností je dobré drevené kúsky zakrývať a v zime uskladniť na mieste, kde prúdi vzduch. No i napriek tomu niektoré drevené povrchy, napr. drevený altánok, je nutné udržiavať podľa potreby väčšinou od druhej sezóny po zakúpení.


Fotogaléria


Zdielajte na sociálnych sieťach
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

<<  12/18 >>



Informácie
Telefón:
036 / 63 121 41
Naša predajňa
NOVOCHEMA, družstvo
Sídlo a diskontná predajňa:
Nixbrod 28, 934 01 Levice
Otváracie hodiny:
Po - Pi: 7:00 - 17:00
So: 8:00 - 12:00


© Všetky práva vyhradené - www.novochema.sk
Tvorba web stránok

Všetky práva vyhradené - www.novochema.sk
Tvorba web stránok od GRANDIOSOFT
Súbory cookie používame, aby sme zabezpečili čo najlepšie prezeranie našich webových stránok. Ďalšie informácie nájdete na stránke ako používame súbory cookies