Všetky články v tejto kategórii  Všetky články v tejto kategórii
<<  14/18 >>

Správame sa sociálne

17.2.2020 13:42

Výrobné družstvá historicky plnili okrem iného aj sociálnu funkciu štátu. Pomáhali znevýhodneným občanom nezostať na okraji spoločnosti, ale nájsť vlastné uplatnenie. Prechodom na trhovú ekonomiku bolo a je čoraz náročnejšie túto funkciu realizovať.

Naše družstvo sa aj v súčasných náročných ekonomických podmienkach správa sociálne. Zamestnáva občanov so zníženou pracovnou schopnosťou.

Pomoc pri sebarealizácii v pracovnej oblasti

V našej firme Novochema Levice si uvedomujeme, že občania so zdravotným postihnutím to na trhu práce nemajú jednoduché. Nevyhnutnou súčasťou života každého dospelého jedinca v produktívnom veku je potreba na sebarealizáciu. Zdravotné postihnutie však výrazne  znižuje príležitosti na prácu. Hlboko ovplyvňuje nielen takéto osoby, ale aj ich rodiny a postavenie v spoločnosti.

Pri zaradení do pracovného procesu potrebujú osobitnú úpravu pracoviska, pracovného času a podmienok, ktoré určuje platná legislatíva, ale aj samotné obmedzenie zdravotne postihnutých. Samozrejme tieto musí zabezpečiť zamestnávateľ.      

Vytvorenie chránenej dielne zamestnávateľom

Medzi firmami bohužiaľ stále nie je veľa tých, ktoré vytvorenie vhodných podmienok pre zamestnávanie zdravotne postihnutých formou chráneného pracoviska či chránenej dielne upravenej Zákonom č. 5/2004 Z.z. o službách zamestnanosti (SR) považujú za prioritu.

V našej firme sme presvedčení, že je dôležité v rámci sociálneho správania vyjadriť spolupatričnosť so znevýhodnenými občanmi, najmä so zdravotným postihnutím. Pomôcť im pri  nástupe do pracovného života a tým podporiť aj regionálnu zamestnanosť.

Ako vyzerá chránená dielňa a chránené pracovisko?

Pracovisko považované za chránenú dielňu, či chránené pracovisko je prispôsobené konkrétnemu zdravotnému stavu zamestnancov. Novochema Levice už od svojho vzniku v 1951 zamestnáva osoby so zdravotným postihnutím, vtedy v samostatných strediskách Konfekcie, Zlatníctva, Opravy obuvi a Opravy hodín.

Prijatím Zákona č. 5/2004 Z.z. o službách zamestnanosti  sa zmenil spôsob zamestnávania znevýhodnených občanov formou chránených dielní a chránených pracovísk. Naša firma sa legislatívnej zmene prispôsobila.

Sebarealizácia zdravotne znevýhodnených občanov u nás

V súčasnosti je v Novochema Levice v pracovnom pomere 7 zamestnancov s vysokým stupňom postihnutia, zaradených do 1 chránenej dielne a 2 chránených pracovísk, ktoré sú prispôsobené pre výkon ich pracovnej činnosti.

Osobitná úprava predstavuje špeciálne vybavené pracovné miesto, prispôsobené pracovné úlohy, skrátený pracovný čas, naviac prestávky na oddych počas každej pracovnej zmeny. Všetci zamestnanci chránenej dielne a chráneného pracoviska sa stali plnohodnotnou súčasťou našej družstevnej rodiny. Ich spokojnosť je pre nás poďakovaním a impulzom do ďalších dní.       


Fotogaléria


Zdielajte na sociálnych sieťach
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Diskusia k článku

Všetky články v tejto kategórii  Všetky články v tejto kategórii
<<  14/18 >>

Súbory cookie používame, aby sme zabezpečili čo najlepšie prezeranie našich webových stránok. Ďalšie informácie nájdete na stránke ako používame súbory cookies
SÚHLASÍM    Odmietam